Category

„Почти сякаш Клената на смъртта вече е прозвучила за бензин и дизел“

още една седмица и още един сал от съобщения от световните производители на автомобили за нови електрически автомобили, които скоро ще дойдат в шоурум близо до вас.
Тази седмица това е Audi, Toyota, Mercedes и дори Ferrari, които говорят за нови модели с батерия. Не ме разбирайте погрешно, това е изключително вълнуващо (вероятно вече знаете, че съм малко фен на електрическите автомобили) и в крайна сметка това е нещо, за което правителствата казаха, че трябва да се случи. Плюс това кой не иска да знае какво ще направи Ферари с първия си изцяло електрически спортен автомобил?

Най -добрите електрически автомобили за закупуване на 2022 г.

Но е почти сякаш смъртта на смъртта вече е прозвучила за двигателя с вътрешно горене. Във Великобритания ние все още сме най-добрата част от девет години от 2030 г., когато няма да можете да купите нов автомобил, който не е електрически или хибрид с плъгин. Но производителите на автомобили на пръв поглед са толкова фиксирани на EV, че хората, които хората все още искат да купуват (и четат за), изглежда са забравени – и не забравяйте, че по -малко от 14 на сто от новите автомобили, продадени миналия месец, са били прикрепени към тях.
Реклама – Статията продължава по -долу

От имейлите знам, че получавам всяка седмица, че вече има степен на умора на EV. Като заглавие, което докладва за най -новите новини от автомобилната индустрия, ние се сблъскваме с седмично предизвикателство как да смесим нещата, за да ви дадем покритие на автомобилите, които искате да прочетете за повечето – и това е все по -сложно, когато огромното мнозинство от новините е около електрически автомобили. Както един редовен читател ми каза тази седмица, „бихте си помислили, че преминаването към електрически е следващата седмица, а не на девет години.“
Новината не е добра за феновете на автомобилите за вътрешно горене (ICE), като някои производители спират развитието на технологията, а харесванията на Audi казват, че ще отбият част от ледената си гама, за да направят място на повече EV.
Никой не отрича, че има нужда да насърчава повече хора да се вълнуват от – и да купуват – електрически автомобили. Но нека не забравяме, че са останали почти девет години, през които много хора все още ще искат да си купят бензинови и дизелови коли.

Разберете за плановете на Ferrari за електрификация тук …