Uncategorized

„Истината е, че клиентите нямат концепция, където са построени техните автомобили и камиони“

е от решаващо значение, когато са построени автомобили и камиони? Това е особено съществено притеснение да попитаме тази седмица, когато нашата кавър звезда е E-Pace-първият в историята Jaguar, който не се създава във Великобритания. Той ще бъде произведен в Грац в Австрия.
В нашия проблем е и в нашия проблем, Lynk & Co 01, SUV, който ще се предлага в световен мащаб от собственика на Volvo Geely, но е направен в Китай. Това би поставило алармените камбани да звънят преди много десетилетие, но главният редактор Стив Фаулър ми казва, че е бил масово доволен от високото качество на колата, когато отиде на специално пътуване по улиците на Гьотеборг.
Реклама – Постът продължава по -долу

• Разходи, както и спецификации за E-Pace на Jaguar
В точно същото време бях в Мароко в завод на Дакия, който създаде милион коли и камиони от пет години. Купувачите в Испания, Франция, както и Германия получават сандерос оттам в своите хиляди, без никакви кубчета. Попитах индустриалния директор на Dacia François Mariotte, опитен мъж на Renault Group, защо бизнесът е избрал да произвежда автомобили и камиони там.
Неговото действие беше моментално. „Високото качество на автомобилите и камиона никога не се измисля от страната, в която е разработена. Разбрано е от процесите, които влагаме във фабриката.“ Както и все още не изисквате да се впуснете и далеч в интернет, за да откриете несъгласието, което се предложи, че новият E-Pace не е „истински джаг“, тъй като тук няма да бъде разработен.
Подобно на много от вас, бих искал, ако JAG беше направен във Великобритания. Великобритания се е доказала като отлична в създаването на автомобили, както и това би посочило много повече работни места. Въпреки това, тъй като Jaguar няма капацитет, няма да бъде. Това, което не мога да приема обаче, е върхът, в който ще бъде във всеки вид метод по -нисък от това. Jaguar просто няма да го активира. Както и да не повреди продажбите.
Защото, както откровено ми каза Мариота: „Голяма част от потребителите нямат концепция, където са изградени техните автомобили и камиони. Така че това никога не е проблем. ” Това е бруталната истина, която ще се увери, че можем да очакваме много повече автомобили и камиони, които да намерим от по -рано малко вероятно места в бъдеще.

Има ли значение за вас, че E-Pace се развива в Австрия? Кажете ни вашите мисли в областта на коментарите по -долу.